Een Aqara afstandsbediening koppelen aan Slide via IFTTT

Momenteel heeft Slide nog geen eigen afstandsbediening.

Echter is het wel al mogelijk om via IFTTT verschillende integraties, en dus afstandsbedieningen, te koppelen aan Slide.

In dit artikel leggen we uit hoe je een Wireless Remote Switch H1 Double Rocker van Aqara koppelt aan Slide via IFTTT.

Benodigheden:

- Een geïnstalleerde Slide
- Een Wireless Remote Switch H1 Double Rocker
- Een Aqara hub E1 (of vergelijkbare hub van Aqara)
- Een USB lader

En de volgende apps:

- De Slide by IIM App: [ iOS] of [Android
- De Aqara Home App: [ iOS] of [Android
- De IFTTT App: [ iOS] of [Android]

Download deze apps voordat je verder gaat.

Deze handleiding is opgedeeld in meerdere hoofdstukken:

Alleen de Aqara Hub installatie is verschillend voor de Android en iOS. De andere installatie stappen zijn hetzelfde op beide besturingssystemen.

1. De Aqara hub installatie voor Android
2. De Aqara hub installatie voor iOS
3. Het koppelen van de afstandsbediening aan de hub
4. Het koppelen van de afstandsbediening aan Slide via IFTTT

1. De Aqara hub installatie voor Android

Heb je een iPhone? Scroll dan naar beneden.

1. Pak de Aqara hub en de USB lader. Stop deze samen in het stopcontact.

2. Open de Aqara Home App en maak een account aan. Klik hiervoor op Sign Up

3. Vul je e-mail adres in en klik op Get Verficiation Code

4. Open je e-mail inbox om de toegestuurde code te vinden en vul deze in.

5. Vul nu een wachtwoord in. Deze moet tussen de 8-16 tekens zijn en mag nummers en speciale tekens bevatten. Klik vervolgens op OK

6. Klik nu op Add Accessory

7. Kies nu in de lijst voor de Hub E1 (of andere aangeschafte Hub)

8. Kijk of het lampje van de hub  geel knippert. Klik op Yellow light blinking en vervolgens op Next
Mocht dit niet zo zijn, druk dan het knopje op de hub minstens 10 seconden in totdat deze geel begint te knipperen en volg dan bovenstaande stappen.

9. Selecteer nu je WiFi thuis-netwerk en vul het wachtwoord in. Klik vervolgens op Next

10. Klik nu op Switch manually. Zoek in je netwerklijst naar lumi-gateway-XXXXXXXXb en selecteer deze.

De hub is geïnstalleerd. Scroll nu door naar hoofdstuk 3

2. De Aqara hub installatie voor iOS

1. Pak de Aqara hub en de USB lader. Stop deze samen in het stopcontact.

2. Controleer of je telefoon is verbonden met het WiFi netwerk. Dit moet het WiFi netwerk zijn waarmee je de hub wilt verbinden.
Mocht dit niet zo zijn, verbind je telefoon dan eerst voordat je naar de Aqara Home App gaat.

3. Open de Aqara Home App en maak een account aan. Klik hiervoor op  Sign Up

4. Vul je e-mail adres in en klik op  Get Verficiation Code

5. Open je e-mail inbox om de toegestuurde code te vinden en vul deze in.

6. Vul nu een wachtwoord in. Deze moet tussen de 8-16 tekens zijn en mag nummers en speciale tekens bevatten. Klik vervolgens op OK

7. Klik nu op  Add Accessory

8. De app scant voor nieuwe apparaten. Kies nu in de lijst voor de Hub E1 (of andere aangeschafte Hub)

9. Klik op Next

10. Kijk of het lampje van de hub  geel knippert. Klik op Yellow light blinking en vervolgens op Next
Mocht dit niet zo zijn, druk dan het knopje op de hub minstens 10 seconden in totdat deze geel begint te knipperen en volg dan bovenstaande stappen.

11. Als het goed is ben je al verbonden met het WiFi netwerk. Klik op Confirmed the above operation en klik op Next

12. Scan nu met de camera de QR-code. Deze vind je achterop de Hub. Klik vervolgens op Voeg toe aan Woning

13. Kies in de lijst een locatie waar de Hub wordt geplaatst. Je kan ook zelf een kamer toevoegen.

14. Geef de Hub een naam. Je kan deze naam ook houden op Aqara Hub E1. Klik hierna op Ga door

15. Vul de details van de brug (hub) in. Deze kan je ook houden op Security System. Klik opnieuw op Ga door

16. De Hub is nu toegevoegd. Klik op gereed.

Je kan nu verder gaan met het koppelen van de afstandsbediening aan de hub in hoofdstuk 3.

3. Het koppelen van de afstandsbediening aan de hub

1. Haal de afstandsbediening uit de verpakking en trek het blauwe lipje (remove before use) eruit.

2. Klik in de Aqara Home App weer op Add Accessory

3. Klik op Switches & Plugs

4. Kies de   Smart Wall Swith H1 EU (No Neutral, Double Rocker)

5. Selecteer de Hub E1 die je zojuist hebt geïnstalleerd.

6. Houd het rechterknopje van de afstandsbediening nu langer dan 5 seconden ingedrukt totdat de lampjes blauw knipperen.

7. De afstandsbediening is nu toegevoegd. Klik op Done

Er staan nu 2 accessoires in de Aqara Home App.

Dan gaan we nu de afstandsbediening koppelen aan Slide.

4. Het koppelen van de afstandsbediening aan Slide via IFTTT

1. Open de IFTTT app

2. Klik op Continue

3. Klik op Continue with Email

4. Vul je email adres in en klik op Continue

5. Vul nu een wachtwoord in en klik op Create account

6. Maak de registratie compleet. Als je wordt gevraagd om IFTTT Pro te proberen, klik dan op Maybe Later

7. Klik in het hoofdmenu onderaan op Create

8. Klik op If This [Add]

9. Zoek naar Aqara en kies Aqara Home for EU

10. Er volgt nu een lange lijst met opties. Kies voor Click (for Wireless Double Rocker switches)

11. Klik nu op Connect en log in met je Aqara account gegevens.

12. Kies bij Which Device voor de eerder toegevoegde afstandsbediening.

13. Kies vervolgens Single click left button en klik op Create trigger

14. Klik nu op Then That [Add]

15. Zoek naar Slide by IIM

16. Kies nu de actie voor de gordijnen.

Je kan kiezen uit:

1. Close curtains (de gordijnen sluiten)
2. Open curtains (de gordijnen openen)

In dit geval kiezen wij voor het openen van de gordijnen:  Open curtains

17. Klik op  Connect om je Slide account te koppelen en log in met je Slide account gegevens.

18. Kies nu het gordijn dat je wilt besturen en klik op Create Action

19. Controleer de actie en klik op Continue

20. Om af te ronden klik je nu op Finish

Herhaal deze stappen (vanaf stap 7) om de rechterknop te configureren. Kies nu voor het sluiten van de gordijnen.

Dat was het! Je kan nu de gordijnen bedienen met de Aqara afstandsbediening.